poniedziałek, 13 marca 2017

Domowa chałwa

Ostatnio przeglądając "Internety" natrafiłam na przepis, który przykuł moją uwagę swoją prostotą i zdrowymi składnikami. Przepis pochodzi z bloga Świat Rodziców.

Jako, że pragnę propagować zdrowie i przepis zainspirował mnie, podaję go dalej w obieg:


Chałwa z pistacjami

Składniki:

  • 200 g sezamu
  • 3-4 łyżki miodu
  • garść pistacji (opcjonalnie)
  • laska wanilii (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Sezam prażymy przez chwilę na suchej patelni, ciągle mieszając i uważając, by nie zmienił koloru – wtedy będzie gorzki. Uprażony i wystudzony mielimy na pastę za pomocą blendera, a później dodajemy miód oraz ziarenka wyłuskane z laski wanilii i wszystko jeszcze dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy, formujemy bloki, owijamy w papier do pieczenia (lub wkładamy do zamykanego pojemnika) i chowamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe! Konsystencja chałwy zależy od ilości i rodzaju miodu. Jest smaczna sama w sobie, ale będzie też stanowić dobrą bazę do lodów, ciasteczek czy sernika chałwowego.

Cały artykuł, z którego zaczerpnęłam cytowany przepis, TUTAJ.


Korzyści:

  • Sezam - bogaty w żelazo, magnez, wapń; wykazuje działanie antynowotworowe; pomocny przy kaszli mokrym.
  • Miód - pomocny przy przeziębieniu, wzmacniający odporność; zdrowa słodycz
  • Zdrowa chałwa - sami wiecie, co do niej dajecie = nie jest nafaszerowana chemią, jak w sklepie!

2 komentarze :

  1. Mam słabość do chałwy, a zwłaszcza do tej ukraińskiej słonecznikowej. Nawet czekolada się chowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja natomiast nigdy nie lubiłam chałwy. Nie wiem czemu, może ten gorzki smak mi nie odpowiadał. Ale gdy znalazłam ten przepis, zaciekawił mnie na tyle, że może kiedyś zaprzyjaźnię się z chałwą na dobre ;)

    OdpowiedzUsuń